Werken op zelfstandige basis of op een kantoor?

Heb je je opleiding in boekhouden met glans afgerond en heb je je diploma of certificaat op zak? Proficiat, maar wat nu? Heb je al eens nagedacht over hoe je precies te werk wilt gaan? Je kan namelijk zowel als zelfstandige van start gaan als ergens op kantoor. Ze hebben zo elk hun voor- en nadelen, dus aan jou de keuze om de mogelijkheid te kiezen die het beste bij je past!

Werken als zelfstandige

Tja, werken als zelfstandige doe je meestal van thuis uit. Het is een zeer aanlokkelijke optie en eentje die ook zeer goed te doen valt. Je hebt immers het internet om in contact te staan met eventuele collega’s van andere kantoren, je hebt de mogelijkheid om videoconferenties te houden en via e-mail en met een persoonlijke ontvangst af en toe bij je thuis kan je perfect contact houden met je cliënteel.

Maar... Is deze optie werkelijk zo geweldig als het op het eerste gezicht lijkt? Hieronder even een overzicht van de voor- en nadelen:

  • Voordelen: het grootste voordeel is gegarandeerd de grote hoeveelheid flexibiliteit. Je bent vrij in je doen en laten, je gaat en staat waar je wilt en je werk wanneer je wenst. Je kan je agenda indelen hoe je maar wilt en kan gemakkelijk je andere activiteiten inplannen in combinatie met je zakelijke leven. Je hobby’s, je gezin en ga zo maar verder: ze blenden perfect met je core business. Bovendien heb je ook geen last van eventuele files. ’s Morgens en ’s avonds hoef je je immers niet te vervoegen bij de vele anderen op de baan. Dit leidt automatisch tot minder stress en angstgevoelens en het bespaart je een heleboel tijd!
  • Nadelen: je mist hoe dan ook het sociale contact met collega’s. Akkoord, videoconferenties, telefoontjes en e-mail zullen het gemis verminderen, maar je kan nog steeds geen babbeltje slaan met de collega naast jou, want die is er eenvoudigweg niet. Bovendien moet je ook over de nodige portie discipline beschikken om je agenda te organiseren. Heb je dit niet of niet voldoende, dan zal dit al gauw leiden tot een wanbeleid en zal je zelfstandige leven geen lang leventje beschoren zijn of neemt je werk je hele privéleven op. En last but not least: je staat er helemaal alleen voor om door te groeien en om je carrière naar een hoger niveau te tillen. Er is immers geen baas die je vorderingen en successen ziet en die je promoties geeft ter beloning!

Werken op kantoor

Werken op kantoor gaat eerst en vooral ook op zelfstandige basis. Sommige bedrijven laten het immers toe om voor hen van start te gaan op zelfstandige of freelance basis. Meestal spreekt men echter van werken op kantoor als volwaardige werknemer en is er geen sprake van een zelfstandige samenwerking. Maar ook werken op kantoor heeft zo zijn voor- en nadelen:

  • Voordelen: je bent letterlijk verplicht om te werken. Zo vermijd je dat je werk laat liggen, klanten laat wachten en dat je zaakjes soepel verlopen. Bovendien heb je ook altijd de kans om hulp te vragen waar en wanneer je dit nodig acht aan je collega’s! Krijg je dus plotseling met een moeilijke case te maken, dan heb je altijd een helpend hand in de buurt. Verder Heb je ook het voordeel van een vaste verloning en eventuele extra legale voordelen. Als zelfstandige moet je immers zorgen voor je eigen inkomsten, terwijl je als medewerker in een kantoor wordt verloond op vaste tijdstippen ongeacht de hoeveelheid werk die op je afkomt.
  • Nadelen: je moet altijd op kantoor aanwezig zijn, wat de nodige transportkosten met zich meebrengt en de nood aan een transportmiddel. Bovendien zal je te maken hebben met filevorming en bijhorende frustraties en stress. En tot slot ben je ook gebonden aan vaste uren. Dit kan soms moeilijk te zijn combineren met je persoonlijke situatie, waarbij je vooral denkt aan je familie en vrijetijdsbestedingen.