Waar vind je de nodige opleidingen om boekhouder te worden?

Ok, heb je besloten om boekhouder te worden? Perfect, want het is de job die je werkelijk alles te bieden heeft: je werkt én met mensen én met cijfers! Maar hoe wordt je nu precies boekhouder? Welke opleidingen dien je ervoor te volgen en waar kan je deze dan precies verkrijgen?

Thuisstudie op je eigen tempo

Eerst en vooral is er de zeer populaire optie om thuis te studeren. Misschien heb je bijvoorbeeld al een andere job? Dan kan je dit prima combineren met een opleiding die je van thuis uit perfect op je eigen tempo kan volgen. Zo kan je je dagelijkse activiteiten alsnog uitvoeren, terwijl je tegelijkertijd langzaam aan naar je droomfunctie als boekhouder streeft.

Bij een thuisstudie wordt je de betreffende cursus ofwel thuis bezorgd ofwel moet je deze afhalen aan de school zelf. Het volwassenenonderwijs en het afstandsonderwijs zijn hiervoor prima keuzes, aangezien ze een erkend diploma of certificaat uitreiken na afloop van de opleiding.

De opleiding zelf is natuurlijk niet op één twee drie geleerd. Je moet voldoende studeren en op regelmatige tijdstippen, aangezien je de studie binnen een bepaalde tijd moet afronden. Bovendien moet je net zoals op een échte school ook opdrachten maken en deze bezorgen aan de desbetreffende personen en wordt je beoordeeld op basis van examens.

Opleidingen op school

Er zijn diverse instanties dien je deze opleiding bieden, hetzij op avondschool hetzij in dagschool. Deze hebben als voordeel dat je steeds een leerkracht hebt, waarbij je terecht kan voor al je vragen en/of opmerkingen. Begrijp je iets niet, dan moet je niet her en der gaan rondvragen om toch maar een antwoord te weten te komen, zoals bij een thuisstudie vaak wel het geval is. Op school kan je onmiddellijk je vragen stellen wanneer je maar wilt, zodat je de lessen op de voet kan volgen.

Bovendien hangen de lessen ook vast aan vaste tijdstippen. Dit maakt dat je haast verplicht bent om je opleiding te volgen, ook op dagen waarin je helemaal geen zin hebt om aan boekhouden te denken. Bij een thuisstudie cursus ga je al sneller eens een dag of enkele dagen je opleiding aan de kant schuiven, wat vaak tot slechte resultaten leidt.

Nu, wat betreft de eerder vernoemde instanties, er zijn er heel veel. Je kan hiervoor best even het internet raadplegen voor verdere informatie. Zo heb je bijvoorbeeld SYNTRA, een instantie die over heel België vestigingen heeft en die op verschillende plaatsen dergelijke opleiding aanbiedt. Ook bij VDAB kan je opleidingen in boekhouden terugvinden, maar afhankelijk van je woonplaats, agenda en budget kan je best toch even informeren bij diverse scholen en instanties. Zo vind je gegarandeerd de ideale school die het beste bij je past!