Enkele belangrijke aandachtspunten

Een opleiding in boekhouden en een mooi kantoor hebben is niet alles wat je als boekhouder nodig hebt. Er komen nog een aantal facetten bij kijken, een aantal aandachtspunten waar je vast en zeker rekening mee moet houden. Welke deze precies zijn lees je hieronder, maar informeer je ook goed bij je collega boekhouders om echt tot in de puntjes voorbereid te zijn voor je vak!

Wees altijd up-to-date

Het spreekt misschien voor zich, maar als boekhouder is het van uiterst belang dat je altijd op de hoogte bent van de laatste nieuwe weetjes en ontwikkelingen binnenin de boekhouder wereld. Het is iets dat velen achterwege laten of waar velen zelfs niet aan denken, maar het is wel degelijk een must. Boekhouden is immers geen stilstaande wereld: er zijn continu nieuwe technieken, nieuwe feiten waarmee rekening gehouden moet worden en bovenal: de wetgeving is in continue verandering! Wees daarom altijd op de hoogte van de normen en waarden die gelden in de bedrijfswereld en in je eigen wereld. Ondersteunende bedrijven zoals Amplitudo zijn volledig op de hoogte van wat er speelt op het gebied van boekhouden en bieden ondersteunende diensten aan voor boekhouders.

Sta open voor kritiek

Ben je een boekhouder, dan zal je moeten openstaan voor kritiek. Enerzijds heb je je klanten die weleens een opmerking hebben over je werkwijze of die je kunnen in vraag stellen. Daarom is het van belang dat je kan relativeren, dat je goed kan analyseren en dat je bovenal goed kan communiceren. Wees niet geprikkeld, niet onzelfzeker of boos: uw cliënt heeft het recht te zeggen wat hij of zij denkt. Leer hieruit en neem deze opmerkingen en vraagstellingen op voor latere situaties.

Goed sociaal netwerk

Als boekhouder is het van belang dat je een uitgebreid netwerk opbouwt van allerlei contacten in diverse sectoren die van toepassing zijn voor je doen en laten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bankwezen, aan verzekeringsmaatschappijen en ga zo maar verder. Heeft je klant dan een probleem, dan heb je altijd een mannetje dat je kan contacteren naargelang de situatie die zich voordoet. Bovendien bevordert dit ook de relatie die u heeft met uw klant zelf: een goede samenwerking is de basis van jullie succes tezamen! Laat overal een naamkaartje achter, en maak opvallend drukwerk. Spreek mensen aan als je denkt dat ze plannen hebben om te ondernemen - en durf jezelf aanprijzen in je omgeving. Je bent ondernemer, en ondernemers moeten durven!

Onderhoud je contacten

Een klant voor je winnen is één ding, maar deze contacten ook onderhouden is iets anders. Je moet je te allen tijde sociaal opstellen naar je cliënteel toe. Laat af en toe iets van je oren en dit niet alleen wanneer het nodig is, zoals bij kwartaalaangiftes of maandelijkse facturen. Leer je je klanten een beetje kennen, zowel op persoonlijk vlak als op zakelijk gebied, dan zal dit leiden tot een vlottere en aangenamere samenwerking. Toon daarom altijd een uitgebreide interesse voor je klant, waarover hij ook moge spreken. Verwen hem af en toe met een drankje of met een relatiegeschenk en ga zo maar verder. Een langdurige samenwerking is immers waarnaar je streeft! Dit geheel van het onderhouden van klantencontacten heet Customer Relationship Management ofwel CRM. Meer informatie over CRM vind je op www.crm-kiezen.be.