Belang van een goede boekhouder

Er wordt in de boekhouder wereld weleens gezegd dat een goede boekhouder goud waard is. Wel, daar is geen woord van gelogen! Er zijn vele bedrijven die op jou rekenen en dit voor diverse redenen en dat is dan ook waarom je the best of the best moet zijn. Hieronder enkele redenen op een rijtje waar een goede boekhouder precies van belang is.

De basis van succes

Eerst en vooral is het van groot belang dat je je ervan bewust bent dat je als boekhouder een grote taak voor de boeg hebt, ongeacht de omvang van de bedrijven waarvoor je werkt en in welke sector ze zich bevinden. Een goede boekhouder is namelijk van cruciaal belang voor iedere onderneming en meer bepaald voor de financiële transacties die ze uitvoeren.

Ze vertrouwen je toe met al hun cijfers, de stand van zaken en zelf met eventuele probleemsituaties. Ze rekenen op jou voor raad en advies en bovenal: voor een foutloze boekhouding en eventuele oplossingen als dit nodig moest zijn. Ze zullen op je komen afstappen als ze in financiële problemen zitten en het is dan aan jou om hun winsten en verliezen te analyseren en de meest geschikte strategie te bedenken om hen op het rechte pad te houden. Voor veel startende bedrijven is de winst bijvoorbeeld wat er "meer op de rekening" staat, maar niets is minder waar. De overheid heeft heel wat regels en verwachtingen waar je echt wel wat meer kennis van nodig hebt. Hier komt een boekhouder van pas. Ze houden eveneens het oog op je investeringen, je leningen/kredieten en je payroll.

De basis van een goede administratie

Een goede boekhouder ligt niet alleen mee aan het succes van een bedrijf, maar het zorgt ook voor een administratie die tot in de puntjes verzorgd is. Elk bedrijf is namelijk verplicht om een correcte boekhouding te hebben en elke onderneming moet te allen tijde een correcte administratie kunnen voorleggen.

Ze is namelijk de basis voor bijvoorbeeld de jaarlijkse belastingaangifte. Een boekhouder zorgt er hierbij voor dat de gehele aangifte volledig wordt ingevuld en belangrijker nog: met de juiste cijfers en gegevens. Bovendien moet de boekhouder in kwestie ook al deze ingevulde data kunnen staven met de nodige documentatie! En het spreekt voor zich dat dit de nodige portie knowhow en ervaring vereist om dit in goede banen te leiden, iets waar vele bedrijven zich maar al te graag van willen distantiëren!

Dichtbij huis...

...of moeten we zeggen: dicht bij kantoor? Inderdaad een goede boekhouder moet niet alleen beschikken over de nodige kennis om de boekhoudkundige taken in goede banen te leiden, hij moet ook nog eens goed gelegen zijn tegenover de kantoren in kwestie waarvoor hij werkt. Ben je dus een boekhouder? Zie dan dat je je kantoor – al dan niet thuis – op een strategische plek hebt, zodat je altijd en overal gemakkelijk bereikbaar bent voor je klanten. Zorg voor parkeerplaats, zorg ervoor dat je niet in the middle of nowhere huist en ga zo maar verder.

Niet alleen een goed contact gebaseerd op vertrouwen en loyaliteit is immers belangrijk voor bedrijven, maar ook een gemakkelijke bereikbaarheid en beschikbaarheid! Wil je je kantoor thuis hebben en heb je een goede ligging, prima. Ben je op zoek naar een nieuw pand kan je altijd op ImmoWeb op zoek gaan naar panden die te koop of te huur staan.

Dicht bij huis hoeft ook niet altijd geografisch te zijn. Zorg er voor dat je zeer goed bereikbaar bent voor je klanten (telefonisch of per e-mail, wat u ook met hen afspreekt) en dat ze eenvoudig bij jou terecht kunnen. Ook is het geen slecht idee om een goede website te hebben om jezelf te ondersteunen, elk degelijk zichzelf respecterend bedrijf heeft er tegenwoordig immers één. Zorg ervoor dat deze website je goede punten naar voren brengt en voldoende professioneel oogt.

Daarom is het vaak een goed idee een kleine investering te doen en uw website professioneel te laten ontwikkelen, bedrijven zoals Inbound zijn hier in gespecialiseerd en kunnen er bovendien ook voor zorgen dat uw website goed scoort op zoekmachines.